Propolis deel 1

Propolis

Van Harry Heijnen heb ik onderstaand verhaal ontvangen betreffende propolis. Weet dat het een product is van de bijen. Voor details dient men onderstaand verhaal te lezen. Het verhaal is een loflied over propolis.

In een aparte e-mail heeft Harry wat nader uitgelegd hoe bij hem het gebruik bij de vogels gebeurt. Hiervan wil ik de lezer niet onthouden.

De strekking van de  mail van Harry;

Ik geef 10 druppels per liter drinkwater en dit vanaf dat er jonge vogels in de nesten zijn. Twee dagen per week. Bij oudere vogels kan het ook een week wel en een week niet zijn. Maar wel regelmatig blijven doen.

Zo kuur ik al drie jaar niet meer met sulfamiden, antibiotica etc.. Flessen wel goed spoelen en schoon maken met een borstel.

Ik wil hiermee niet beweren dat ik alle ziektes buiten de deur hou, maar zo was er een Duitse collega die ervaren heeft de jonge stadia van de vogels te vrijwaren van atoxoplasmose en evt. zelfs coccidiose. Hij houdt de vogels rein van deze narigheden in combinatie met goede hygiëne uiteraard.

En zo hebben we praktisch geen uitval van grote getallen onder de jongen en geen complicaties van andere dingen die de vogel nadelig beïnvloeden.

Het heeft dus geen nadelige gevolgen en ook niet bij een te veel aan dosering. Maar dit is niet nieuw en oudere personen kunnen je hierover veel meer vertellen. Zelf heb nog geen minpunten ervaren. Mijn kweek ging prima,

Tot zoverre de mail van Harry.

Zelf gebruik ik ook regelmatig propolis bij de vogels. De hoofdredenen voor mij zijn de antimicrobiële activiteit (werking tegen bacteriën) en de antivirale activiteit (werking tegen virussen) als ook de werking tegen schimmels.

Hiermee worden de meeste ziektes evt. voorkomen. De normaal gebruikelijke medicijnen gebruik ik hoofdzakelijk nog bij zieke vogels.

Gelukkig heb ik deze steeds minder. Dus bij gezonde voeding, de juiste hygiëne, goede locatie, maar vooral een strenge selectie voor de kweek is propolis een probaat preventief middel. Gooi je er met de pet naar verwacht dan van propolis geen wonderen.

Jan van Overmeeren

Overgenomen uit clubblad BECInformation only in Dutch available.