Bloedluizen, hoe zit het nu?
De laatste vergaderingen en bijeenkomsten op de show is er veel gesproken over bloedluizen en hoe ze eindelijk eens goed verwijderen. Een methode die door velen wordt gebruikt en door de club ook wordt ondersteund is het gebruik van Ivomec. Aangezien ik mijn jaarlijks bezoek bij dierenarts had besloot ik hem hier een aantal vragen over te stellen. Ivomec is op basis van 1% ivermectine. Ivomec is om te enten, (schapen, geiten etc..) of om in het drinkwater te doen voor kleinere dieren zoals vogels. Het heeft geen nut om dit product te druppelen in de nek, dit omdat voor alle op de markt zijnde producten waarmee men moet druppelen ivermectine samen met isopropyl alcohol wordt vermengd en de isopropyl alcohol ervoor zorgt dat ivermectine in de bloedbaan komt. Een nadeel van druppelen is dat dit dan ook wekelijks moet herhalen (vang elke week je vogels maar uit). Deze producten kan men niet zomaar bekomen maar de dierenarts kan ze wel voorschrijven. Deze beschrijving vond ik op wikipedia:
Ivermectine is een antiparasitaire geneesmiddel dat werkzaam is tegen de meeste darmwormen (niet tegen lintwormen), parasitaire mijten en luizen. Het wordt naast gebruik bij de mens toegepast bij onder meer paarden, herkauwers, honden en ook bij vogels.
Eigenschappen: het product is een chemisch derivaat van avermectine dat geïsoleerd werd uit Streptomyces avermitilis en dat het parasitair zenuwstelsel aantast door binding aan de glutamaatpompen van het chloridekanaal in de celmembraan. Dit heeft een voortdurende instroom van chloride-ionen tot gevolg wat vervolgens een hyperpolarisatie teweegbrengt. Glutamaatpompen worden niet bij zoogdieren aangetroffen. Bij ongewervelde dieren komen ze voor in de celmembraan van spieren en zenuwen.
Toepassingsgebied: bij mensen beperkt het toepassingsgebied zich tot onchocerciasis, filariasis door Wucheria bancrofti, intestinale strongyloidiasis en scabiës (norvegica). Bij paarden wordt het vooral voor intestinale wormen gebruikt en bij honden is de belangrijkste indicatie de preventie van hartworm.
Bijwerkingen: bij gebruik bij mensen zijn de meest voorkomende bijwerkingen gerelateerd aan de ziekte die wordt behandeld. De gedode microfilariae kunnen leiden tot allergische reacties. Sommige hondenrassen zijn overmatig gevoelig voor ivermectine. Naast de gewone gevoeligheid die alle honden kennen, leidt de inname van kleine hoeveelheden ivermectine bij daarvoor overgevoelige dieren tot verlamming, coma en zelfs de dood. Deze overgevoeligheid vindt zijn oorsprong in het ontbreken van het MDR-2enzym in het lichaam van deze dieren, waardoor Ivermectine giftige bijwerkingen kan geven. MDR-2 deficiëntie is bekend bij collie-achtige honden (zoals de bordercollie, en schotse collie) maar ook bij bijvoorbeeld de (witte) Zwitserse herdershond. MDR-2 deficiëntie is tegenwoordig vast te stellen in het bloed
Hoe gaan we te werk:
Maak uw vogelverblijf schoon en gebruik een of ander luizen dodend middel: zoals er zijn Parasitex, Solfac vloeibaar, Ardap, Ocepou…. sommigen zijn niet meer beschikbaar maar via via kan nog veel. Ontsmet dan de vogelruimte. Eens dit alles achter de rug gaan we aan de slag met Ivomec. Neem het drinken weg de avond voor de toediening. Volgende dag (de vogels hebben nog steeds geen drinken) doe 3 à 5 druppels (is afhankelijk van de grootte van de druppelteller) per liter drinkwater en laat de vogels drinken. Vanaf vermenging in het drinkwater begint Ivomec af te breken.
2 à 3 maal per jaar 1 X per week 5 weken lang. Dit kan ook tijdens de kweek worden gegeven. Eens gedronken wordt Ivomec opgenomen in de bloedbaan, eens de bloedluis bloed zuigt is het over en uit.
V.v.N.K-Geel
Door PetersInformation only in Dutch available.