Selectie kweekmateriaal

Kweekmateriaal volgend kweekseizoen ???

Ja beste sportvrienden na elk kweekseizoen staat een volgende voor de deur,en wil je als sportkweker een goede beurt maken dan staat de selectie van het kweekmateriaal voor de volgende kweek te wachten.

Nieuwe belangen,nieuwe plannen,fouten herstellen,en misschien wel nieuwe aankopen als je wensen in de nateelt  niet aanwezig zijn.

Hier komt het spreekwoord goed van pas”GOED BEGONNEN IS HALF GEWONNEN”

Je hebt natuurlijk je nateelt in de volière en je hebt aandachtig de ruitijd gevolg,je vogels worden zichtbaar mooier,bij de een valt het mee bij de ander tegen,maar hoe je het ook wend of  keert je zal keuzen moeten maken.

Wie nu voor zijn volière gaat staan met een vangnetje en de gedachten dit is een mooie en die ook,is al verloren voor hij begonnen is.

Hoe gaan vakmensen te werk???

Zet in elke kweekkooi de pop die tijdens de afgelopen kweek in de kooi heeft gezeten,nu volgens je kweekboek de jonge vogels in de kooi waar ze geboren zijn,je heb nu in iedere kooi moeder met jongen,veel werk maar beloond beslis de moeite.

We beginnen natuurlijk bij kooi 1,we nemen een wedstrijdkooi en zetten daar de kweekpop in we zoeken de man die in kooi 1 is gebruikt en nu heb je het kweekkoppel uit kooi een in je handen en de jongen zitten voor je neus.

Standaardeisen kleur erbij en bestuderen de kleurslag waar je mee bezig bent,je kunt nu een rieel oordeel vormen,beter,slechter,het zelfde gebleven,alle goede en slechte eigenschappen worden zichtbaar.

In je kweekboek (kooi 1)staat nu het gedraag van de ouders ten opzichten hun kweek eigenschappen,(de goede en de slechten natuurlijk)je kunt nu besluiten het betreffende kweekkoppel nog een jaar aan te houden en eventueel deze kweeklijn verder uit te bouwen bijvoorbeeld moeder met twee drie dochter aan te houden.

Nu verder naar kooi twee enz,op het einde zijn alle vogels aan de beurt geweest,en in de meeste gevallen is je keuze rijkelijk overdadig in aantal,er zijn weinig kwekers die afscheid kunnen nemen van hun vogels.

Maar nu een opmerking die je beslis ter harte moet nemen,selectie heeft alleen zin als je in alle opzichten zeer zeer zeer streng bent.

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je met de eigenschappen van je vogels niet tevreden bent dat je factoren mist de die standaard eisen voorschrijven.

Je gaat naar de geldautomaat wat flappen tappen en gaat op pad !!!!!

In heel veel gevallen gaat het mis waarom ???

In veel gevallen worden er nieuwe kweekmannen aangeschaft,maar vergis je niet als je bij een ander op de kooi staat lijken vaak vogels veel mooier als ze zijn,je koop ze gaat blij naar huis en bij thuiskomst is het verschil lang niet zo groot als wat je ze had toebedacht.

Tevens als je zoiets gaat doen ben je bewust of onbewust bezig met stamopbouw en nu komt er heel iets anders om de hoek kijken,als je bewust een stam vogels wil opbouwen krijg je van mij een heel andere raadgeving.

Als je voorgaande afbeelding bekijkt zul je uit je eigen bestand twee raszuivere vogels zelfde kleurslag mogelijk topkwaliteit moeten vinden of aankopen.

Daarnaast 6 kweekpoppen zelfde kleurslag moeten vinden liefs van verschillende kwekers die samen met de mannen via kwaliteit (pigment grondkleur grote en vorm een geheel vormen).

Als je enige kennis heb van vererving en de afbeelding goed bestudeerd moet eigelijk de lamp al gaan branden dat op deze manier je een geweldige kans maakt een goede en langdurige mogelijkheid hebt een perfecte stam vogels op te bouwen.

Op de eerste plaats is het mijn inzien een creatie waar je trots op mag zijn,je eigen stam vogels waarbij een goede selectie wordt toegepast en alle kansen heeft een succes te worden.

Op deze manier worden je vogels een begerig waardig product en na een geslaagde kweek zal je niet meer zo snel naar de opkoper hoeven om je overtollige vogels kwijt te raken.

Gaat het een en ander wat betreft stamopbouw je te ver en je wil toch kwaliteit bijkopen doen de meeste kwekers dit via de aankoop van mannen.

Mijn inziens is dit niet juist,want zo’n man ga je in de kweek gebruiken op meerdere poppen met het gevolg als het niet klopt gaat het ook goed mis.

Zo’n man heeft indirect een veel grotere spreiding op je vogelbestand,koop je een pop of poppen en het pakt verkeerd uit kun simpelweg de betreffende pop met kroos uitselecteren.

Kies je toch voor verstandig stamopbouw komt nog een bijgaande raadgeving om de hoek kijken.

Stamopbouw gaat gepaard met bloedlijn teelt,wat betekend dat nu  weer ???

De afgebeelde opzet van stamopbouw laat zien het gebruik van twee mannen en zes poppen,goed bijgehouden in je kweekboek zullen uiteindelijk al je vogels hun uiterlijk en hun vererving evenaren maar de bloedlijn is nog ongecontroleerd.

Bestudeer deze afbeelding maar eens goed alle nakomelingen hebben ieder voor zich bloedlijn A,B,C,of D,als je daarbij niet rechtstreeks broer op zijn zusje zet kun je op een verantwoorde manier zowel in stambouw als bloedlijn jaren vooruit.

In de verdere perfectie van je vogelbestand kun je in de loop van de opbouw naar een verantwoorde stam vogels nog het een en ander bijschaven.

Hiermee bedoel ik vechtende mannen slecht voerende poppen ringen uit het nest gooien veren plukken vogels die opvallend schuw zijn,kortom je moet zodanig bijschaven dat kweken in de toekomst een plezier wordt.

Ik ben nu niet een persoon die uit is op schouder klopjes,maar met enige trots kan ik beweren dat ik volgend jaar begin met mijn 56 ste jaar als kleurkanarie kweker.

Alles heb mogen bereiken wat de sport te bieden heeft.

Dat de heer hierboven het toelaat dat ik samen met mijn vrouw nog een aantal jaren mag genieten van de mooie kleurkanarie kweeksport.

Tot slot wil ik opmerken dat deze kennisgeving mag bijdragen aan alle kwekers die de kleurkanarie kweeksport een warm hart toedragen.

A.M.D. Gerrits

Venlo

Information only in Dutch available.