Natuurlijke kleurintensivering bij vogels

Natuurlijke kleurintensivering bij vogels

Geschreven door JAN PINKSTER van AVIS CIBUM

 

Kleur bepaalt veel van de pracht van een mannetjesvogel: de pracht waar wij vogelliefhebbers van genieten, maar vooral de pracht waarmee het mannetje uiteindelijk indruk maakt op de pop. Dat geldt ook voor kleur- en mozaïekkanaries. Vandaar de vraag: hoe kunt u de kleuren van uw vogels op een natuurlijke manier intensiveren? Het korte antwoord: met de natuurlijke kleurstof Tagetes. Het lange antwoord leest u in dit artikel.

 

Volièrevogels

Vogels die in een volière leven krijgen niet automatisch dezelfde natuurlijke kleurstoffen binnen als vogels die in het wild leven. Daarom hebben ze een beetje hulp nodig om mooie kleuren te krijgen en te behouden. De herfst is het perfecte moment om daarmee te beginnen, ruim voor het begin van het nieuwe broedseizoen. Met natuurlijke kleurstoffen kunt u de kleurintensiteit van vogels in de volière net zo mooi houden als in de natuur. U kunt de kleuren van vogels intensiveren.

 

Chemische kleurstoffen

Kwekers van kleurkanaries (vooral van speciale kleurslagen) gebruiken vaak chemische kleurstoffen om de kleuren van hun kanaries te verfraaien. Ze voegen hiervoor chemische kleurstoffen aan de voeding van hun kanaries toe. Helaas is dat tot dusverre niet anders. Ik zeg helaas, omdat chemische kleurstoffen een aanslag vormen op de lever van onze vogels. Op dit moment is er jammer genoeg nog geen 100% natuurlijke vervanger voor chemische kleurstoffen. Wat in ieder geval een gedeeltelijke vervanger is of kan zijn is Tagetes. Deze stof is absoluut onschadelijk voor de vogels. Sterkers nog: het heeft een positieve uitwerking op de vogel. Daarover later meer.

 

Wat is Tagetes?

Lang geleden, toen ik nog klein was, noemden wij tagetes tuddeltoantjes. Ja, ik hoor u lachen, maar zo was het. We bedoelden afrikaantjes. Maar dat is natuurlijk niet de wetenschappelijke naam. De wetenschappelijke naam is Tagetes erecta of in het Engels African marigold of zo u wilt in het Duits Studenten Blüme.

 

In onze omgeving komen de volgende soorten het meest voor: Tagetes erecta en Tagetes patula. In dit artikel wil ik me beperken tot Tagetes erecta. Dit is de Tagetes die afkomstig is uit Mexico, tevens de beste Tagetes die er is. Dit is de Tagetes die wij bij Avis Cibum aan onze vogels geven.

 

Kleurstof in poedervorm

De beste manier om een vogel kleurstof toe te dienen, is in poedervorm. Als extract (een oplossing op basis van alcohol) kan het heel eenvoudig door drinkwater, badwater of aan zelfgemaakt eivoer toegevoegd worden. Het is zelfs speciaal bedacht voor gebruik in zelfgemaakt eivoer (Zie ons artikel over zelf eivoer maken op www.aviscibum.nl). Maar daarnaast kan het ook heel makkelijk gebruikt worden over diepvries pinky’s, buffalo’s, wasmotten, hermetia’s en over universeelvoer.

 

Test met loopvoer

Op dit moment zijn we bij Avis Cibum aan het testen om Tagetes toe te voegen aan loopvoer voor onder andere meelwormen. Op die manier komt er niet alleen Tagetes op de meelworm, maar ook in de meelworm, zodat u niet kunt vergeten om dit later toe te voegen. Zo krijgt uw vogel op een zeer natuurlijke wijze zijn kleurstoffen binnen. De test, zoals die tot nu toe gedaan is, ziet er heel hoopvol uit!

 

Intensievere kleurpigmenten

In veel zaden en bloemen zit caroteen. Caroteen beïnvloedt het kleurpigment in de bevedering van onder andere onze vogels. Tagetes zorgt er echter voor dat de aanwezige kleurpigmenten (bijvoorbeeld de gele, groene en bruine kleurpigmenten) intensiever van kleur worden. Daarmee zorgt u er dus echt voor dat uw vogel beter in zijn veren zit!

 

Andere positieve effecten

Naast kleurintensivering heeft Tagetes nog andere gunstige effecten op uw vogels. Het bevordert de spijsvertering en heeft een positieve uitwerking op de nieren (het is namelijk vochtafdrijvend). Tagetes werkt rustgevend op het zenuwstelsel, is goed tegen ringwormen, bestrijdt infecties van de maag en darmen, en is insecten bestrijdend. En de lijst met goede effecten gaat verder: het voorkomt urineweg- en luchtwegproblemen, gaat schimmels tegen en dood verkeerde bacteriën. Een hele lijst – dat vinden wij zelf ook – maar daarom zijn we ook zo enthousiast over dit product.

 

Steeds meer gebruikt

We zijn er toch wel een beetje trots op dat we ‘onze’ Tagetes inmiddels mogen leveren aan dierentuinen en Zoo’s in onder andere Polen, Oostenrijk, Engeland en aan leveranciers in bijvoorbeeld Portugal. Maar ook steeds meer vogelliefhebbers ontdekken het heilzame effect van deze natuurlijke kleurstof.

 

Meer weten?

De Tagetes Erecta van Avis Cibum wordt standaard geleverd in potten van 250 gram maar is nu ook leverbaar in voordelige kiloverpakking. U kunt er een flinke tijd mee vooruit: het is 1 à 2 jaar houdbaar, mits droog en koel bewaard. Het is makkelijk te bestellen op onze website. En als laatste: dit product is 100% natuurlijk en heeft geen enkele schadelijke bijwerking. Wilt u meer weten? Geef me eens een belletje. Wij vinden het altijd leuk om van gedachten te wisselen over onze hobby.

 

Jan Pinkster, eigenaar van Avis Cibum

06 53 34 65 62

www.aviscibum.nl