Geschiedenis van Propolis
Propolis komt uit het Grieks en betekent: Pro=voor; Polis=stad; hetgeen zich laat vertalen als bescherming voor de stad of beschermer van de stad. Met de stad wordt hier bedoeld de stad van de bijen ofwel de bijenwoning. In deze “stad” speelt Propolis een belangrijke rol.
Propolis beschermt het bijenvolk tegen elk gevaar van buitenaf alsook tegen de verspreiding van infecties van binnenuit. Propolis verschaft bet bijenvolk haar immuunsysteem, hieruit kunnen we opmaken hoe belangrijk Propolis kan zijn voor de mens, waar ons eigen immuunsysteem steeds slechter is opgewassen tegen vele moderne ziektes.
De Grieken ontdekten de geneeskrachtige eigenschappen van Propolis bij het behandelen van zowel wonden als “ongeneeslijke ziekten”. Hippocrates zelf, de vader van de moderne geneeskunde, schreef Propolis voor ter genezing van wonden en zweren, zowel inwendig als uitwendig.
Voor de Egyptenaren had de bij een religieuze betekenis, en was zij een symbool van moed en waardigheid. Propolis werd door de Egyptenaren als medicijn gebruikt voor allerlei ziekten.
De Romeinen vereerden de bij ook en gebruikten Propolis op grote schaal. Volgens de legende heeft de Romeinse God Jupiter zelfs de mooie Melissa getransformeerd in een bij zodat zij het wonderbaarlijke geneesmiddel Propolis kon produceren. Plinius de Romeinse historicus heeft over Propolis gezegd:
“De huidige artsen gebruiken Propolis als medicijn omdat bet steken, splinters etc. die zich in het bindweefsel hebben vastgezet verwijdert. Propolis reduceert zwellingen, verzacht eeltplekken en spierpijn en het geneest wonden die schijnbaar niet meer te helen zijn.”
De Europese interesse voor Propolis bleek uit John Gerard’s beroemde History of Plants uit 1579. Hierin wordt verwezen naar Propolis als een stof die een snelle en effectieve genezing biedt voor vele aandoeningen.
Nicolas Culpeper vertelt ons in zijn Compleat Herbal dat “Propolis buitengewoon goed is tegen koorts en ontstekingen in vele lichaamsdelen en verkoeling biedt bij brandende wonden”.
De ontwikkeling van de moderne geneeskunde is echter vaak voorbijgegaan aan de waarde van Propolis en andere natuurlijke geneesmiddelen. Eigenlijk is het pas in de laatste 20-30 jaren dat de moderne geneeskunde, vooral in Oost-Europa, Propolis weer als geneeskundig middel is gaan gebruiken, bestuderen en de geneeskrachtige eigenschappen ervan is gaan waarderen
Wat is Propolis:
Het belangrijkste enkelvoudige ingrediënt van Propolis (iets meer dan de helft) is hars, gewonnen uit planten en bomen (voornamelijk de populier). De andere helft bestaat uit was (30%), etherische oliën (10%) en pollen (5%).
In Propolis vindt u ook een grote verscheidenheid aanvullende bestanddelen waaronder organische- en aminozuren, vitaminen, mineralen en zeer belangrijk: bioflavonoiden, tegenwoordig beschouwd als het werkzame bestanddeel bij het genezingsproces.
Al deze ingrediënten zijn bewerkt en gemengd door de bij. Zo ontstaat wat we noemen Kithars ofwel Propolis. Propolis is een kleverige substantie die de bijen gebruiken om de korf of kast te dichten, om het zo te beschermen tegen invloeden van buiten. De bijen bedekken ook de hele oppervlakte aan de binnenkant van de behuizing met een laag Propolis en poetsen het op deze wijze tot één van de meest steriele omgevingen die de natuur kent.
Naast het vervullen van een puur functionele rol van het dichten en het versterken van de korf, vervult Propolis ook de rol van auto-immuunsysteem voor het bijenvolk als een gecombineerde antibiotische, antivirale en desinfecterende substantie. Een ware beschermer van het bijenvolk.
Wetenschappelijk en Medisch onderzoek:
In de laatste twintig jaar is veel wetenschappelijk en medisch onderzoek verricht naar Propolis zowel in Engeland als in Amerika en Oost-Europa, waar het medisch gebruik van Propolis heel gebruikelijk is. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat Propolis heel effectief is bij de behandeling van onder andere:
Bloedstoornissen:
Chinese onderzoekers ontdekten het effect ervan bij de behandeling van hypertensie, arteriosclerosis en problemen met hart- en bloedvaten. De Europese wetenschapper V. Balalykin leert ons dat Propolis de witte bloedcellen helpt bij het wegspoelen en verteren van bacteriën en andere afvalstoffen in het bloed.
Stoornis in het maag- en darmkanaal:
Wetenschappers en artsen ut de Sovjet Unie hebben aangetoond dat Propolis de vorming van zweren en abcessen kan voorkomen, alsook het genezingsproces kan bespoedigen.
Huidproblemen:
Onderzoeken in Amerika, Polen en Rusland hebben aangetoond dat acne, allergieën, herpes en andere dermatologische aandoeningen allemaal reageerden op behandeling met Propolis.
Vrouwenvriend:
Propolis is bekend geworden als “vrouwenvriend” . Aangetoond is dat het helpt bij pijnlijke menstruaties als ook bij vaginale infecties.
Propolis wordt geprezen als een natuurlijk antibioticum zonder de bekende bijverschijnselen. Recent onderzoek bij het Nationale Hart en Long Instituut in Londen heeft aangetoond dat de bioflavonoiden in Propolis zelfs sommige bacteriën kunnen vernietigen die tegenwoordig resistent zijn tegen moderne synthetische antibiotica.
Toepassingen en gebruik:
Vroeger werd Propolis opgelost in alcohol, als verf voor houtwerk en bij de vioolbouw gebruikt. Het werd verwerkt in rookstaafjes en de Egyptenaren gebruikten het voor het balsemen van hun doden. Ofschoon de werkzaamheid bij de behandeling van wonden en zweren al van oudsher bekend was, is men in de medische wereld pas sinds de laatste jaren opnieuw aandacht aan Propolis gaan besteden. Kithars heeft een duidelijke aangetoonde antibiotische werking, waardoor zijn nut bij de wondbehandeling verklaard is.
Tincturen en preparaten van Propolis worden voor de ontsmetting van de mondholte en de bestrijding van paradontosis gebruikt. Bij de tandbehandeling hebben ze een licht verdovende werking. Kauwen van kithars schijnt de ademhalingswegen te verruimen. Ook wordt succes vermeld bij behandelingen met Propolis tegen virusgriep, maag- en darmontstekingen en eczema van verschillende aard.
Als een voedingssupplement:
Propolis kan gebruikt worden als een veilig, non-toxisch voedingssupplement en blijkt nuttig voor bescherming tegen verkoudheid, hoesten, griep en andere virussen. Het wordt veelal gebruikt bij vogels en duiven ter bescherming van ziektes en voor een goede conditie, maar kan tevens voor alle dieren gebruikt worden. Voor vogels wordt geadviseerd om tien druppels per liter water te verstrekken gedurende twee dagen per week (begin/eind). Kan niet overgedoseerd worden.
Het blijkt ook effectief te zijn bij:
Keelpijn: Neem een paar druppels Propolis op volkoren brood of gebruik het als gorgeldrank.
Ademhalingsproblemen:
Hoestbuien, verkoudheid, astma, bronchitis, verstopte holten. Neem de druppels of 2 g. capsules / tabletten per dag.
Ontstoken lippen/tandvlees/tanden/kiezen en andere mondverzorgings- problemen: gebruik de druppels als een gorgeldrank, of drink het met kruidenthee (desgewenst met toevoeging van honing).
Huidbehandeling: smeer het gebied direct in met Propolisdruppels of gebruik de crème. Goed tegen acne. Kan nuttig zijn voor de behandeling van eczeem, herpes, psoriasis.
Kneuzingen en Brandwonden: de ontsmettende en genezende kwaliteiten van Propolis hebben een genezend effect op wonden en brandplekken. Breng een beetje crème aan op de pijnlijke plek of gebruik een paar druppels Propolis.
Artritis en Reumatische aandoeningen: In de laatste jaren wordt Propolis zeer succesvol gebruikt voor de behandeling van artritis e.a. reumatische aandoeningen. Neem om te beginnen 2 g. capsules / tabletten per dag gedurende twee weken.
Propoliscrème:
Voor uitwendig gebruik: Breng het direct aan op de plek met een watje of gaasje. Voor inwendig gebruik: Doe een paar druppels in warm bronwater of in kruidenthee – voeg indien nodig een beetje honing toe.Breng de crème direct aan op de plek.
PS Zelf gebruik ik al jaren geregeld Propolis voor mijn vogels en ook meteen al als ze zelfstandig worden en de uitval der jongen wordt misschien hierdoor ook wel voorkomen .
Baat het niet, dan schaadt het niet, is hier de regel ! Het proberen waard dus.
Harry Heijnen
Artikel overgenomen uit het infoblad van de BECInformation only in Dutch available.