Opvoeren rood fact. vogels

OPVOEREN ROODFACTORIGE KANARIES

De laatste jaren zien wij op onze tentoonstellingen prachtige exemplaren van roodfactorige kanaries die goed doorgekleurd zijn. Toch zijn er vogels bij die niet egaal van kleur zijn of met een overdosis werden opgekleurd. Kreeg je in het verleden af en toe de opmerking op het keurbriefje (niet egaal opgekleurd) dan moet daar dringend iets aan veranderd worden.  

Hebt u zich al eens de vraag gesteld of het product wat wij gebruiken wel vers is, hebben wij niet de aangegeven dosis overschreden, of was er een gebrek aan regelmaat in het voeren van de kleurstof.

 

Hier enkele manieren van toedienen die wij kennen:

  1. Door het eivoeder mengen opgelost in water.
  2. Over het eivoeder strooien en goed mengen.
  3. In het drinkwater doen (tijdens de kweek niet aanbevolen).

 

Wanneer beginnen met op te kleuren.

  1. Sommige kwekers beginnen met kleurstof te mengen in het eivoer als de jongen zijn uitgepikt. Dit kan gebeuren door de aangegeven hoeveelheid kleurstof op te lossen in een beetje warm water (70 °C) en goed te mengen onder het eivoer. Het is aan te raden niet meer eivoer aan te maken dan nodig voor het aantal vogels en hoeveelheid voor 1 dag. (Dus dagelijks vers eivoer verschaffen). Rood in drinkwater is niet aangeraden in de kweek, de vogels nemen te weinig water op om de kleurstof te kunnen doorgeven aan de jongen.

 

  1. De meeste roodkwekers beginnen met kleurstof gemengd in het eivoer te geven een 10 tal dagen voor het leggen van de eieren. Het voordeel hiervan is dat de kleurstof al opgenomen wordt in het gelegde ei. De jonge krijgen de kleurstof al mee in het ei om de vleugel en staartpennen goed door te kleuren. Volgens mij is dit de goede methode, want het is zeker een pluspunt als de pennen goed doorgekleurd zijn.

 

  1. Ook zijn er kwekers die het rode poeder niet meer oplossen maar gewoon over het eivoer strooien, natuurlijk moet het dan goed gemengd zijn alvorens het aan de vogels te verstrekken. Met deze methode zouden er ook goede resultaten te bekomen zijn.

 

  1. Er zijn ook kwekers die gebruik maken van couscous, dit heeft de eigenschap veel vocht op te nemen. Als men aan de droge couscous de in water opgeloste kleursof toevoegt en dit mengt met het eivoer krijgt men een evenwichtige balans in de dosering.

 

  1. De fabrikanten van eivoer hebben op de vraag ingespeeld en eivoer op de markt gebracht waarin de kleurstof vermengd is. Dit kant en klaar eivoer moet enkel nog nat gemaakt worden. Men kan ervan uitgaan dat de fabrikanten wel weten hoeveel kleurstof er nodig is en de hoeveelheid hierin aanwezig zal zijn.

 

Ik heb hier 5 verschillende methodes neergeschreven, het is aan u zelf om een keuze te maken. Houd u echter aan de door de fabrikant voorgeschreven hoeveelheid en ververs dagelijks, hou er rekening mee dat het kleurstof schadelijk is voor de lever van de vogels.

 

 

Kleurstof toedienen tot de vogels zelfstandig zijn.

Wanneer de jongen uit de kweekkooi ondergebracht zijn in de gemeenschappelijke vlucht gaan wij de keurstof verstrekken in het drinkwater. Er zijn kweker die wachten hiermee en beginnen pas na 4 à 5 weken. Waarom in het drinkwater, niet alle vogels blijven voldoende eivoer eten, drinken echter moeten ze allemaal. Houd er echter rekening mee dat men dagelijks de juiste hoeveelheid verschaft en ververst. Dus niet wachten tot de flesjes leeg zijn, kleurstof die te lang aan licht wordt bloot gesteld verminderd in zijn werking. Komt het drinkwater in aanraking met het zonlicht is het raadzaam zelfs tot 2 maal per dag het drinkwater te verversen. Door het drinkwater met kleurstof iets aan te zuren blijven de flesjes goed zuiver.

 

Hoeveelheid van toedienen.

*  In water opgelost: 1 gram per liter water.

*  In eivoeder mengen 1 gram per 100 gram droog eivoer.

Het toedienen van kleurstof in het drinkwater stoppen als de vogels uitgeruid zijn.

Eenmaal de vogels in de tentoonstellingskooi ondergebracht zijn enkel nog eivoer met kleurstof ter beschikking stellen. (bv. in een snoepbakje per dag) Kleurstof met de helft per 100 gram verminderen.

Het heeft totaal geen zin een overdosis te verstrekken aan de vogels. Hierdoor krijgen de vogels een paarse tint of krijgen een vlekkerig uitzicht. Tevens is het schadelijk voor de gezondheid en kost het meer, zonder beter resultaat.

Bij een overdosis krijgen de vogels ook last van leveraandoeningen.

Hebben de vogels zonder onderbreking en in de juiste hoeveelheid het product verstrekt gekregen en zijn nog niet goed doorgekleurd, dan is het jammer maar het roodbezit (roodfactor) in de vogels is te zwak. U kijkt dan best uit naar andere kweekvogels. Vogels met een te zwak roodbezit zijn niet geschikt voor verder kweek.  Met een goede roodfactor en kweekboek, kan iedere roodkweker goede kweekkoppels samenstellen.

 

Nog enkele tips.

  • Steeds de juiste hoeveelheid gebruiken die aangegeven is door de fabrikant.
  • Dagelijks of zelfs 2x daags verversen, vooral in de zomer.
  • Opgeloste kleurstof bewaren in de koelkast of op een donkere plaats (geldt ook voor de kleurstof zelf).
  • Gebruik geen oude kleurstof (jaarlijks nieuwe aankopen).
  • Weinig kiemzaad, fruit, groenvoeder verschaffen in deze periode (de vogels drinken dan veel minder).
  • Badwater niet te lang laten staan (ook niet dagelijks badwater geven).
  • Rode kleurstof zeer goed mengen met het eivoeder.

 

Roodfactorige op de tentoonstelling.

Een negental weken voor de eerste tentoonstelling gaan wij de uitgezochte vogel controleren op gebroken pennen in vleugels en staart. men kan nooit uitsluiten dat er enkele pennen gebroken zijn. Deze kan men verwijderen met een korte ruk aan de pen. Let er wel op dat indien men een pen trekt in de rechter vleugel dit ook moet doen in de linkervleugel. Ook bij de staart pennen moet men hiermee rekening houden. doet men dit niet dan krijgt men een ongelijke staart of vleugels.

Nieuwe pennen zijn altijd langer dan de jeugdpennen.

 

Moeten er meerdere pennen getrokken worden kan men beste deze best 1 cm achter de schacht afknippen, een week later zijn deze eenvoudig te verwijderen zonder de vogel te kwetsen.

Daarna doorgaan met het regelmatig toedienen van kleurstof. Tijdens het opkooien van de tentoonstellingsvogels geen kleurstof meer geven in het drinkwater, maar in het eivoeder. Vanaf de aanvang van het tentoonstellingsseizoen geen kleurstimulator meer geven als dat niet nodig is.

 

Meest voorkomende fouten roodfactorige kanaries.

Zijn niet egaal opgekleurd,

Tweekleurig

Hebben Gele of Orange vlekken,

Een te paarse kop of borst, (dit verdwijnt na enkele weken)

Een te bleek geheel.

Niet doorgekleurde pennen enz.

Met een gelijke hoeveelheid en de juiste toediening van kleurstof moeten de vogels in de prijzen vallen.

 

Slot.

Met roodfactorige kanaries kweken is niet eenvoudig. Belangrijk is punctueel te werken en met veel geduld. En vergeet niet de ervaring komt pas na enkele jaren geeft dus niet te snel op als deze vogels u bekoren.

 

Veel succes

Speciaalklub Kleurkanaries Limburg

Jean Dirkx